Tips på resmål

I dessa dagar när det flesta redan har allt är upplevelser och resor något som står högt upp på mångas önskelistor. Dock är det sällan som man uttalat säger till sin familj att man önskar en resa i present, men det är få som blir besvikna när de får det, tvärtom brukar en resa slå det mesta i presentväg. Därför har vi samlat några tips resmål här som skulle funka som bra destinationer för en presentresa.Mallorca, Spanien

Mallorca, den största ön i Balearerna, kanske bara får dig att tänka på badorter, men det finns faktiskt många andra sätt att njuta av både kusten och inlandet på denna vackra ö. Särskilt på hösten och vintern när folkmassorna har rest hem och temperaturen är mer lämplig för utomhusaktiviteter. Till exempel kan man spendera en vecka med att utforska Serra de Tramuntana till fots eller på cykel. Eller varför inte besöka några av vingårdarna i som man hittar i mitten av Mallorca? Högsäsong på Mallorca är det mellan juni och augusti, men ön är nog som vackrast under våren när mandelträden blommar. Om man undviker de hetaste månaderna (juli och augusti) så kan man på ett helt annat sätt njuta av utomhusaktiviteter och naturen. Här finns verkligen mycket att se om du är intresserad av växter eller fåglar.

Rhodos, Grekland

Rhodos är den största ön av de tolv Dodekanesosöarna. Tack vare sin strategiska position har ön spelat en viktig roll ända sedan antiken då den ligger vid korsningen av två historiskt viktiga sjövägar. Rhodos, med sina ljusa gröna kullar, rika dalar och långa stränder är en väldigt vacker ö. Ett av landmärkena i Rhodos är Gamla stan som är en av Europas största medeltida städer. Stormästarens palats, liksom riddarnas väg och riddarnas slott är verkligen höjdpunkterna i Gamla stan. År 1988 hamnade den medeltida staden i Rhodos stad UNESCO:s världsarvslista.

Torrevieja, Spanien

Torrevieja är en kuststad belägen på Costa Blanca i provinsen Alicante i sydöstra Spanien. Namnet härrör från det faktum att till 1802 fanns här mer eller mindre bara ett gammalt vakttorn. "Torre" är det spanska ordet för torn, och "vieja" betyder gammal. Salt är en stor industri i Torrevieja på grund av att den ligger mellan havet och två stora saltvattsjöar. Denna plats ger Torrevieja ett väldigt gynnsamt klimat året om, vilket är den främsta orsaken till att så många väljer att både bo och besöka Torrevieja under vinterhalvåret. En annan anledning är att Torrevieja bara ligger cirka 30 minuters bilresa från flygplatsen i Alicante, vilket gör staden lättillgänglig från de flesta europeiska städer.

Madeira, Portugal

Madeira är en ö med vackra vyer, härliga aromer och oemotståndliga smaker. Vad sägs om exotiska frukter, Madeiravin, spännande blommor av sällsynt skönhet, en imponerande flora, läcker mat och traditionell handgjord broderi som fascinerar de flesta. Madeira har också en rad olika evenemang under året. Vad sägs till exempel om The Flower Festival, Madeira Wine Festival och Columbus Festival? Eller varför inte vara på plats på nyårsafton och upplev det världsberömda fyrverkeriet? Är man på Madeira får man inte missa den charmiga huvudstaden Funchal samt att vandra utmed levadorna på ön, det finns såväl enkla som er utmanande vandringsleder. Madeira är ett äkta paradis, och har genom åren fått smeknamn som den flytande trädgården, blommornas ö och Atlantens pärla.

Split, Kroatien

För cirka 1700 år sedan bestämde sig den romerska kejsarens Diocletian för att bygga sitt palats på en halvö nära den stora romerska staden Salona. Under årem fram till idag har palatset sakta blivit till en hel stad. Förutom själva palatset lockar Split idag med gott om historia, skönhet och kulturellt arv. Diocletian-palatset och hela den historiska stadskärnan i Split har varit på UNESCOs lista över världsarv sedan 1979. Alla historiska spår, från medeltiden fram till idag är fortfarande synliga och levande i Split. En promenad genom den gamla stadskärnan tar dig tillbaka i tiden. I Split finns en medeltida romansk kyrka, ett gotiskt palats, renässansportalerna i adelshusen och barockfasader blandat med modern arkitektur. Det skadar ju inte heller att Split har färjeförbindelser med vackra öar som Vis och Hvar. Om man nu skulle tröttna på all historia Split har att erbjuda.

Algarve, Portugal

Algarvekusten ligger på Portugals västra kust. Här gränsar fastlandet till Atlanten, och med sina 150 kilometer är Algarve en lång kustremsa kantad av mjuka sandstränder. Det är inte svårt att förstå varför människor fortsätter att dras hit. Med runt 10 miljoner besökare från hela världen varje år är Algarvekusten ett mycket populärt resmål, och det går lika bra att sola och bada som att besöka lokala marknader, vandra längs natursköna stigar eller gå på vinprovning och njuta av portugisiskt vin i sin rätta miljö.

Milano, Italien

Det är nästan svårt att veta i vilken ände man ska börja beskriva Milano. Här finns verkligen något för de flesta. Älskar du mat, grattis, här kan du äta himmelskt gott både på restaurang och på gatan. Gillar du fotboll? Världens bästa fotboll spelas här med hemmalag som Milan och Inter. Gillar du arkitektur? Du kommer inte bli besviken på Milanos häftiga och pampiga byggnader. Gillar du shopping? Här finns allt från italienska modeskapare till små unik butiker. Kort sagt så är Milano en komplett stad som nästan kan vara svår att ta sig an eftersom utbudet är så stort.


Läs mer om att skicka present

Skicka present
När ska man skicka present
Fler presenttips (för dig som inte ska skicka en present)
Tips på resmål